Tahrir Defterleri döneminde, yani 1455–1613 tarihleri arasında Ambarcılı Köyü (2014’ten sonra mahalle) belgelerde görülmemektedir. Ancak 1642/43 Tarihli Avarız Defteri’nde, tıpkı Ebulhayr Köyü gibi yeni oluşmuş köy olarak belirtilmektedir. 17. yüzyıl başlarında bölgede görülen nüfus krizi sonucunda bazı köyler yeniden oluşturulmuş, yeni mülki düzenlemeler yapılmıştır. 1455–1613 yılları arasında düzenlenen tahrir Defterlerinde “Şemsilü”, “Mezra-i Şemsilü” veya “Şemsilü-yi Bala” ve “Şemsilü-yi Zir” olarak geçen bu yerleşkelerin yerinde Mustafalı ve Ambarcılı köylerinin oluşturulduğu anlaşılmaktadır. Tahrir ve Avarız defterleri döneminde Ebulhayr Kazası’na bağlı olarak görülen İdrislü Köyü de günümüzdeki Mustafalı ve Ambarcılı köylerinin yerinde büyükçe bir köydü. O yıllarda Şemsilü-yi Bala ve Şemsilü-yi Zir İdrislü Köyü’ne tabi idi. 19. Yüzyılda Ambarcılı ve Kestane Köyü yerleşkelerinde yaşamakta olan sülaleler incelendiğinde Ambarcılı Köyü’nün topraklarının bir kısmının Kestane Köyü’nden ayrılarak buraya katıldığını söylemek de mümkündür. Ambarcılı Köyü ile ilgili 1642/43 tarihli Avarız Defteri Kaydı:
KARYE-İ ANBARCILU
Hane-i Mustafa veled-i Mehmed, ‘an erbab-ı timar-ı karye-i Rumbeğlü Haneha-i Re’aya-yı Müslümanan Hane-i Yusuf veled-i Mehmed Hane-i Ali veled-i Ramazan Hane-i Mustafa veled-i Hüseyin Hane-i Abdi veled-i Mehmed Avarız Defteri kayıtlarından 1642–43 yılında Ambarcılı Köyü’nde vergi mükellefi sayılabilecek 7 hane olduğu görülmektedir. Vergi veremeyecek hane sahipleri de olduğu düşünülürse köyün 10–15 hane dolaylarında olduğu söylenebilir. 1834 Nüfus sayımında köyde bulunan sülaleler aşağıdaki gibidir: Küçükalioğlu, Kadıoğlu, Ağcaoğlu, Doyduoğlu, Karcıoğlu, Sünbüloğlu.
Köy, İlçe merkezine 9 km uzaklıktadır. Ambarcılı Köyü'nün nüfusu 1990 sayımına göre 472'dir. Bu nüfus 2011 sayımında 214’e kadar düşmüştür. Tarıma elverişli 2831 dönüm araziye sahiptir. Tarım arazisinin yüzde 85'i fındık bahçeleriyle kaplı olup, geri kalanında mısır, fasulye ve çeşitli sebze yetiştirilmektedir. Ambarcılı'da hemen her çiftçi ailesinde büyükbaş ve az sayıda küçükbaş hayvan yetiştirilmekte: bu suretle hayvancılık fındıktan sonra önemli bir gelir kaynağı olmaktadır. Ambarcılı'da 100 civarında ev vardır. Köy, 1977 yılından beri elektriğe kavuşmuş durumdadır. Ambarcılı'nın içme suyu kaynaklardan karşılanmakta olup OSKİ tarafından düzenli su sağlanması için altyapı çalışmaları yürütülmektedir. İl merkezine 23 km uzaklıkta bulunan mahallenin yolu, kışın bazı dönemlerinde geçit vermemektedir. Mustafalı - Alibey üzerinden ilçe merkezi Gülyalı'ya veya Mustafalı - Ayrılık yoluyla sahile inilmektir.
Ambarcılı Mahallesi’nin 2019 yılı verilerine göre nüfusu 328’dir.